perjantai 25. marraskuuta 2011

Shoppaillen eroon miljoonista


Sanur, Bali. Indonesia. +33 astetta. Lomafiilis 166%

Lomafiilikset ovat olleet hitaassa, mutta varmassa laskussa, koska pakollinen kotiinlähtö häämöttää jo lauantai-aamuna. Huippumahtavan ja rentouttavan loman jälkeen kotiinpaluu ei kuitenkaan tunnu kovinkaan kurjalta, koska vähitellen alkaa jo tulla ikävä kotiin ja koiratkin ovat jo toisinaan käyneet mielessä. Mahtaa se olla taas kauheata katsottavaa, kun hurtat nostavat riemunpidon, kun saavumme kotiin. Ulinaa, hännän heiluntaa ja ympärijuoksemista!

Perjantaina heräilimme siis virkkuina ja valmiina aloittamaan hurjan shoppaamisen. Tarkoitus oli tehdä joululahjaostoksia täällä mahdollisimman paljon. Toki mielessä on pidettävä matkalaukkujen rajallinen tila, mutta koitetaan survoa ne silti mahdollisimman täyteen. Onneksi hotellimme sijaitsee aivan suuren Hardy's ostoskeskuksen vieressä, joten ostoksia ei tarvitse lähteä etsimään ja hikoilemaan pitkin Sanurin katujen varsia, vaan ne voi pääasiassa tehdä aivan naapurissa ilmastoiduissa sisätiloissa.

Oasis Lagoonin kohtalaisen monipuolisen ja maistuvan aamiaisen jälkeen Jaana lähti aamu-uinnille ja itse käpistelin vähän aikaa kuvia. Valitettavasti täytyy kyllä todeta, että Gilin paratiisinomaisten maisemien ja tunnelmien jälkeen Sanurin ranta Balilla tuntuu hieman valjummalta, kuin olisi kenties tuntunut ennen Gilillä käyntiä. Vaikka täällä Sanurilla on periaatteessa kaikki, mitä loistavalta rantalomalta voisi toivoa, niin tietynlainen intiimiys ja laadukkuus täältä jää Giliin verrattuna vähän puuttumaan. Sanurilla meno on melkein kuin Kanarian saarilla tai missä tahansa muussa massaturismin kohteessa, mikä sellaisenaan ei enää itseä jaksa oikein innostaa.

Shoppailuun, syömiseen ja hoitojen ottamiseen taas Sanur vaikuttaisi olevan aivan loistopaikka. Siksi paikka sopiikin loppulomamme pysähdyspisteeksi oivallisesti. Kävimme iltapäivällä varaamassa Jaanalle ajan hierontaan sekä hiusten leikkaukseen. Ihan kauheassa hinnankirossa eivät moiset palvelut täällä todellakaan ole, sillä hintaa koko lystille eli tunnin kokovartalohieronnalle ja hiusten leikkuulle kuivatuksineen tuli ainoastaan 90 000 rupiaa, mikä lienee jotain vähän alle 8 euroa. Gilillä pelkkä hieronta oli tuplasti kalliimpi, mutta toki siellä hieroja tuli omaan hotellihuoneeseen, joten heti hoidon jälkeen ei tarvinnut kuljeskella puolitajuttomana ja hyperrelaksoituneena pitkin katuja.

Iltapäivä ja ilta kuluivatkin sitten shoppaillen. Pikaisella hintavertailulla Hardy's ostarin hinnat olivat vähintään yhtä edullisia, jos eivät osittain jopa paljonkin edullisempia, kuin mihin kadunvarren pikkumyymälöissä pääsi lyhyen tinkaamisen jälkeen. "Rätei ja lumpui" on kyllä tarjolla pilvin pimein, joten shoppailijan tinkimistaidot ja mukavuuden halu sanelevat haluaako aikaa viettää kadun varsilla hikoillen vai samaan hintaan tai halvemmalla ne ostarilta hankkien. Jotkuthan kuulemma oikein tykkäävät tinkimisestä?

Eipä sitä ole aiemmin jouluostoksiin ihan miljoonittain rahaa kulunut, mutta täällä tuokin ihme nähtiin. Nyt on siis edessä vain ostoksien sovittaminen jo ennestään täysiin matkalaukkuihin, mutta eiköhän ne sinne saada mahtumaan.

Illalla Jaanan ollessa hieronnassa kävin vielä Sanurin rannalla ottamassa muutamia kuvia auringonlaskun muuttuvista värisävyistä. Melkoisia postikorttimaisemia tuolla olikin, joten mukavin mielin katselin Balin auringonlaskua tälle reissulle viimeistä kertaa.

Auringon jo laskeuduttua ja pimeyden saavuttua kävimme vielä syömässä pientä iltapalaa viereisen ostarin ravintolassa. Jaana oli jo ilmeisesti varautumassa henkisesti kotimaahan paluuseen, koska tilasi ruoakseen lihapullakeittoa. Eipä ole lihapullat kahteen viikkoon mielessä pyörineetkään, mutta eiköhän tässä ylihuomenna olla jo täysin takaisin kotimaisen ruokakulttuurin parissa.

Niinpä Jane ja Jone nyt kuittaavat Balin osuuden viimeisen päiväkirjapäivityksen tähän. Lauantaina lennämme Denpasarista Singaporeen, mistä jatkamme vielä saman päivän aikana kohti Suomea.  Seuraavan kerran olemmekin linjoilla kenties vasta kotimaassa. Sitten on kyllä vielä vuorossa jonkinlaista lopputiivistystä ja ajatusten kirkastamista koko lomasta ja kotiinpaluusta. Mutta jo tässä vaiheessa isot kiitokset niille, jotka ovat kehdanneet seurata näitä höpinöitä matkan varrelta. Blogin lukijatilastojen seurannasta olen voinut onneksi nähdä, että ihan yksin ei ole tarvinnut tarinoida: parhaimpina päivinä lukijoita on ollut reilut puolitoista sataa ja koko ajan kasvavassa määrin. Kommentit ja kysymyksetkin ovat siis myös jatkossa sallittuja ja toivottujakin. Keskustelu jatkukoon!

4 kommenttia:

 1. Voiko teille soitella kun ootta suomeutuneet.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kiinnostavasta blogista. Tuo Lagoon hotel ja sattuu olemaan meidänkin reitillä varattu pariksi yöksi, eiköhän siellä ne kehtaa punkata ainakin kertomasi mukaan. Niinkuin mainitsit, Sanur taitaa olla kohteena toimiva tehokkkaan shoppailun suorittamiseen ja lököilyt sitten muualla. Meillä on kovat pohdinnat mielessä: Gilin jälkeen aikaa olisi reissata vielä n. 10 vrk, kannattaako syöksyä Malesiaan esim. Langkawille vai jäädä suosiolla Balin tienoolle pyörimään? Teitin Langkawin blogi oli myös hyvin kattava, mutta jotenkin en saanut siitä samanlaissta fiilistä ja hehkutusta kun näistä tarinoista. Voiko näitä millään mittarilla verrata taikka mikä on suosituksenne näiden kokemusten perusteella?
  Toivon teille turvallista paluumatkaa ja lisää antoisia reissusuunnitelmia! //Jasqa

  VastaaPoista
 3. Kotona ollaan ja soitella voi toki. Laita sähköpostia: mrjonzalez@gmail.com
  Laitan sitten puhelinnumeron.

  Oasis Lagoon kuuluu sarjaan "menettelee". Vähän keskeneräinen, huoneet pienet, allasalue kohtalainen, mutta kyllä siellä pari yötä menee tuskitta. Parasta oli sijainti aivan suuren ostarin vieressä.

  Itse jos nyt menisimme tuonne alueelle uudestaan ja aikaa olisi enemmän, niin olisimme Gilillä vieläkin pidempään, kävisimme sieltä Lombokilla retkillä ja vaikkapa Komodolla varaaneita ihmettelemässä. Lombokista kuulimme paljon kehuja, on vielä Giliä ja Balia paljon vähemmän turismia ja enemmän luonnontilassa. Toki kääntöpuolena on alkukantaisempi infrastruktuuri eli turhia hienouksia ei kannata odottaa ja palvelut eivät ole ihan sillä tasolla, mihin moni länsimainen matkailija on tottunut. Ovat muuten juuri muutama kuukausi sitten avanneet uuden kansainvälisen lentokentän Lombokille, joten eiköhän tuonnekin ala kohta päästä suorilla lennoilla esim. Singaporesta tai Kuala Lumpurista. Ja kohta on joka ranta täynnä hotelleja ja resortteja.

  Langkawin ja esim. Gilin oleellisin ero on vesien kirkkaudessa. Langkawi on toki muutenkin suurempi ja modernimpi eli turistirysempi, mutta toki Langawilta pääsee muutamassa tunnissa Thaikkuihin Koh Lipelle, joka on vähän Gilin kaltainen paratiisisaari, ehkä vähän liiankin pieni tosin. Kyllä Gili tarjosi meidän mielestämme jotain paljon hienompaa, kuin mitä Langkawilta saimme irti. Mutta joku toinen voi toki olla eri mieltä.

  Yksi paikka muuten, missä emme ehtineet käydä Balilla on aivan Sanurin edessä oleva saari Nusa Penida eli Penidan saari, josta kuulimme myös kovasti kehuja. On kuulemma liki Gilin veroinen paikka snorklaamiseen ja paljon lähempänä, joten sopii hyvin vaikka päiväretkipaikaksi esim juuri Sanurilta. Jos jollakin on tuolta Penidalta kokemuksia, niin olisi ihan kiva kuulla lisää?

  VastaaPoista
 4. Hei!

  Olipas kiinnostava blogi Balilta! Itse kävimme paikassa muutama viikko sitten ja nyt harmittaa vietävästi,ettemme löytäneet blogiasi ennen Balille menoa! Balista jäi turistirysämäinen maku, mutta huomaan nyt, että paljon muuta löytyy saarelta, kun näkee vaivaa ja ottaa asioista etukäteen selvää.

  Mukavaa talvea ja uusia hienoja matkasuunnitelmia teille!

  Toivottaa toinen oululainen

  VastaaPoista