lauantai 29. lokakuuta 2011

Tulvia ja maanjäristyksiä

Oulu, Suomi. +7 astetta. Lomafiilis 18%

Viimeisen parin viikon ajan olemme Jaanan kanssa matkaa odotellessa hieman huolestuneena seuranneet tulvatilanteen kehittymistä Thaimaassa ja nimenomaan välilaskupaikassamme Bangokissa. Lisäjännitystä tilanteeseen on tuonut myös 19.10.2011 Balilla tapahtunut yli 6 richterin maanjäristys, mutta kun moisia jyrinöitä Indonesiassa toisinaan tapahtuu, niin emme siitä ole sen enempää stressiä ottaneet, varsinkaan kun maanjäristys ei ole tietojemme mukaan vaatinut ihmisuhreja kohtalaisesta voimakkuudestaan huolimatta.

Tulviminen vaikuttaa paljon vakavammalta uhalta reissuamme ajatellen ja tulvavedet ovat jo pitkään olleet nousussa. Kuluvalla viikolla thaiviranomaiset joutuivat sulkemaan jo toisen Bangkokin päälentokentistä, mutta Finnairin ja Air Asian käyttämä Suvarnabhumin kansainvälinen kenttä on kuitenkin pysynyt normaalisti toiminnassa siitäkin huolimatta, että miltei heti lentokentän suojaksi rakennetun 3,5 metrisen turvavallin ulkopuolella alkavat kadut lainehtimaan pahimmillaan jo vyötäröä myöten.

Tuoreimpien tietojen mukaan lähes koko Bangkok tulee kärsimään jonkinasteisesta tulvimisesta. Tilanne tuntuu pahenevan tunti tunnilta koska juuri nyt pohjoisesta jokia pitkin tulevat monsuunisateiden aiheuttamat tulvavedet kohtaavat erityisen korkealla olevan Siamin lahden nousuveden. Vaikka Thaimaan viranomaiset vakuuttavat, että Bangkokin päälentokenttä on viimeinen paikka kuningasta hoitavan sairaalan ohella, mistä sähköt katkeavat tulvan takia, niin tilanne on muuten jatkuvasti huonontunut, joten huoli on alkanut kasvaa lomamme onnistumisesta.

Pitkin viikkoa lentoyhtiöt ovat alkaneet ilmoittelemaan poikkeusjärjestelyistä Bangkokin lentoja koskien ja loppuviikosta Suomen viranomaisetkin antoivat viimein matkustustiedotteen, minkä mukaan suomalaisten tulisi välttää Bangkokiin menemistä. Lopulta eilen perjantaina Finnair liittyi monien muiden lentoyhtiöiden joukkoon ja julkaisi tiedotteen, jonka mukaan heiltä varatut Bangkokin lennot voisi siirtää halutessaan muuhun ajankohtaan tai vaihtaa lentoihin muualle Aasiaan.

Varhain lauantaina katselin tuoreimmat uutiset Bangkokin tulvista netistä useammaltakin palstalta ja lopulta päädyimme siirtämään myös oman välilaskupaikkamme muualle tulvivasta Bangkokista. Emme yksikertaisesti uskaltaneet ottaa sitä riskiä, että parin viikon päästä olisimme olleet siinä tilanteessa, että lentomme olisi yhtäkkiä peruttu ja loma tropiikin lämmössä olisi mennyt samalla täydellisesti mönkään. Iltalehden lauantainen otsikko "Bangkok killuu katastrofin partaalla" kuvaa tilannetta aika hyvin.

Niinpä soitin Finnairille selvitettyäni ensin, että myös Air Asia hyvittää jo maksettujen lentojen hinnan meille uusiin lentoihin jostain muulta Aasiasta Balille. Finnair suostui muuttamaan Helsinki-Bangkok-Helsinki lentomme Singaporen menopaluulentoihin 65 euron lisähintaa vastaan, joten nyt meillä on varattuna samalle päivälle lennot Malakan niemimaan kärjessä sijaitsevaan pikku kaupunkivaltioon, mistä toiveittemme mukaan saamme järjestettyä jatkolennot myös Balille saakka. Olemme myös ilmoittaneet Air Asialle jatkolentotarpeesta, mutta hyvitysten käsitteleminen vie kuulemma muutaman päivän aikaa, joten hieman jännitystä tähän muutokseen vielä liittyy.

Nyt pitäisi siis reissun tropiikkiin olla taas turvattuna. Ja eiköhän sieltä Singaporesta Balillekin vielä päästä. Itse asiassa uudet aikataulut sopivat meille huomattavasti paremmin, koska samalla Finnair suostui muuttamaan kotimaan liittymälentomme huomattavasti sopivampiin ajankohtiin, joten sekä mennessä että palatessa jatkolennot lähtevät jouhevasti ilman turhia tuntikausien odotteluja Helsingissä. Mukavaa muutoksessa oli myös se, että Finnair suostui siirtämään kotimaan liittymälennot ilman eri veloitusta, vaikka olimme ne alunperin varanneet ja maksaneet sellaisella edullisimmalla hinnalla, etteivät muutokset tai hyvitykset olisi olleet edes mahdollisia. Alunperinhän olimme varanneet Helsinki-Oulu välin lennot jo pari kuukautta sitten Egyptin matkan lentojen mukaan, mutta sen jälkeen muutoksia suunnitelmiin oli jo tullut useampaan kertaan. Huh, huh! Harvemmin on tarvinnut näin paljon säätää!

Nyt voisikin alkaa vähitellen miettimään sitä, mitä tuonne uuteen eilen ostettuun entistä keveämpään matkalaukkuun ryhtyy pakkailemaan. Uikkareiden, snorklausvehkeiden ja aurinkorasvan lisäksi ei varmaan paljoakaan muuta. Todennäköisesti tavaraa taas kertyy kuitenkin yli tarpeen jo lähtiessä, mutta ehkäpä lentokentän vaaka ei jo lähtiessä näytä uutta laukkua käytettäessä ylipainoa. Sittenpähän tuon näkee. Lomalle lähtö lähenee joka tapauksessa ja lomafiiliksetkin ovat mukavasti nousussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti